Ai nevoie de un avocat?
         "A trai inseamna a lupta" - Seneca

More Website Templates at TemplateMonster.com!

Despre taxa auto


Victor Ponta: Guvernul trebuie să restituie 400 mil. euro - taxa auto încasată ilegal.

Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal de fostul Guvern, a declarat, marţi 14 august 2012, premierul Victor Ponta.

El a precizat că situaţia a fost prezentată de conducerea Ministerului Mediului în şedinţa de marţi a Guvernului şi că săptămâna viitoare ar trebui adoptată o decizie de rezolvare a problemei.

"Ei (membrii fostului guvern-n.r.) au mâncat şi noi plătim. Aşa este cu taxa auto, ca şi cu multe alte lucruri", a spus Ponta, citat de Mediafax.

În opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a îndemna proprietarii de vehicule să dea statul în judecată pentru a-şi recupera taxa auto încasată ilegal a fost incorectă şi imorală.

Premierul a declarat săptămâna trecută că Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanţele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor.Cum intentioneaza guvernul să returneze banii încasaţi ilegal pe taxa autoPremierul Ponta a anunţat o soluţie pentru a degreva instanţele de zecile de mii de procese de restituire a taxei auto. Guvernul va adopta un act normativ care să conţină o procedura administrativa de recuperare a sumelor fără a se mai apela la instanţă.

„Am discutat să identificam împreună o procedura administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetăţenilor români care îşi cer înapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcţional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeţi şi daţi-ne în judecată, ştim că o să câştigaţi, dar mai câştigăm nişte timp». Instanţele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numeşte, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflaţiei. Atunci am luat o decizie administrativa şi practic am oprit toate procesele, instanţele sunt şi aşa superîncărcate, nici nu am mai ţinut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în sir”, a explicat joi Victor Ponta.

„La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior care nu corespundea normelor europene şi nici celor constituţionale şi că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători şi grefieri sa dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi”, a adăugat Ponta.

Noua taxă auto, introdusă la începutul anului 2012, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.